O baški

Opće karakteristike

Općina Baška kao poznato turističko središte i jedna od top ten destinacija u Hrvatskoj smještena je na jugoistočnom dijelu otoka Krka,najvećeg otoka na Jadranu. Otok je povezan Krčkim mostom sa kopnom. Putem mora sa trajektima Jadrolinije možete doći sa otoka Raba i Cresa.

Baška se prostire u pitomoj dolini, u zaljevu,okružena vinogradima,sa slikovitom pozadinom krševite planine Velebita i otočića Prvića, koji kao da štite sa svih strana jedinstvenu šljunčanu plažu dugu 1800m, za koju sa pravom kažu da je jedna od najljepših na Jadranu.

Dolaskom u Bašku uživati će te u mediteranskoj klimi gdje su ugodna proljeća, topla ljeta sa minimalnim padalinama te blage jeseni i vjetrovite zime. Klima,netaknuta priroda blagodati mora i sunca preporućaj se i oboljelima za oporavak nakon bolesti, anemije, upale živaca, zglobova, reumatizma, bolesti dišnih puteva…

Glavne prednosti Baške su udobna kupelj u neprestano čistoj vodi koja je zasićea česticama morske soli zdrav zrak koji od vremena do vremena osvježuje bura od Velebita, šetnje između vinograda i livada,punih aromatičnog opijajućeg mirisa, tišina ljijepih južnih noći.

Biljni i životinjski svijet

Bašćansko tlo je izuzetno plodno i obiluje biljkama od kojih su i neke ljekovite i raritetne. Možemo spomenuti Asperula longiflora-Primorska modričica, Satureia karstiana-Liburnijski vrijesak, Salvia officinalis-Kadulja, Hypericum veronese-Brnistra, Achillea millefolium L.-Stolisnik, Salvia officinalis L.-Kadulja, Artemisia absinthium L.-Peli. Od životinjskog svijeta bilo na kopnu ili u moru možete uživati gledajući bjeloglave supove, sove, sive ćukove, ušare, magarce, jastoge, škampe te zubace i mnoge druge vrste riba i rakova.

Plaže

Mjesto obiluje sa tridesetak šljunčanih plaža koje su pristupačne za kupače svih uzrasta i ujedno su vrlo pogodne za djecu i neplivače, a do kojih se može doći pješice ili barkom (taxi boat).

Ipak, najveća i jedna od najljepših je bašćanska "Vela plaža" koja se nalazi u centru mjesta, okružena mnogobrojnim lokalima, restoranima, pizzerijama, caffe barovima, hotelima, privatnim aapartmanima za smještaj i drugim sadržajima koji čine sastavni dio ponude mjesta.

Na bašćanskoj "Veloj plaži" vijori se od 1999. godine i europska Plava zastava koja je i danas zaštitni zank Baške kao dokaz visoke kakvoće i standarda plaže. Plava zastava plaži je dodjeljena od europske zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Fundation for Enviromental Education in Europee-FEEE), a simbolizira očuvan, siguran i ugodan okoliš, čistoću mora i obale, te opremljenost, uređenost plaže uz razrađen sustav gospodarenja tim područjem. Na plaži je omogućeno iznajmljivanje pedalina, daski za jedrenje, suncobrana, ležaljki i ostalih plažnih rekvizita potrebnih za ugodan odmor.

Osim "Vele plaže" kako je spomenuto ima i malih šljunčanih plaža na kojima ćete u srcu sezone imati malo privatnosti i biti na osami.

Klima

Baška ima obilježja mediteranske klime koju karakteriziraju ugodna proljeća, topla i suha ljeta, blage jeseni te vjetrovite zime. Zimi puše vjetar bura, ljeti mestral, dok u proljeće i jesen jugo. Baška ima 2500 sunčanih sati godišnje. Prosječna temperatura zraka je 22, a temperatura mora 25C.

Sportsko rekreativna ponuda

Osim prirodnih blagodati Baška nam nudi druge sadržaje sa kojima možete upotpuniti vaš odmor. U sportsko rekreativnu ponudu možemo ubrojiti tenis, mini golf, stolni tenis, ribolov, organizirano ronjenje (Rare bird, Squantina diving, Tauchbasis delphin), jedrenje na dasci, boćanje, fitnes na plaži, vožnja pedalinom, vožnja bananom i tubama, aquagun i padobransko letenje. 10 km od Baške na Dunatu nalazi se sportski centar na vodi, gdje možete uživati u Ski liftu. U okolici Baške uz obalu mora na krševitim krajolicima za rekreativce, ljubitelje pješačenja prostiru sa 16 šetnica, preko 80km uređenih obilježenih pješačkih staza. Biciklisti mogu preko Treskavca do Krka, Dubašnice ili do Omišlj te preko Klimna i Vrbnika natrag do Baške.

Kulturne znamenitosti

Baška posjeduje jednu od najimpresivnijih i najstarijih kultura u Europi.Svojom kulturnom baštinom i ponudom uopće,definitivno je jedno od najinteresantnijih i najprimamljivijih mjesta na hrvatskom Jadranu i Europi upoće. Baška je poznata u povjesti i u književnosti po glasovitoj Bašćanskoj ploći,ali dići se ona i drugim vrijednim kulturnim znamenitostima koji pljene pažnju.Od stare jezgre mjesta,ostaci rimskog naselja do sakralnih spomenika kulture. Ako želite provesti dan kulture u Baški krenuti ćete u posijet Hrvatskom hramu pismenosti,glagoljaške kulture kompleksu Sveta Lucija (1100.g.) u Jurandvoru gdje se nalazi kopija Bašćanske ploće i gdje se odrzava niz kulturnih manifestacija ( izložbe,koncerti,performansi). Za kulturni posijet možemo vas uputiti i u župnu crkvu Sv.Trojce iz 1722.g.,crkvu Sv.Ivana Krstitelja iz 1100.g.,crkvu Majke Božije na Gorici iz početka 15 st. Te u zavičajni muzej Baška koji je otvoren 1970.g. U njemu se nalazi bašćanska narodna nošnja,starinsko posuđe i kuhinjski pribor te spomen soba Zdenke Čermakove čuvene češke lječnice.

www.tz-baska.hr